De geschiedenis van de beugel

Ooit nagedacht waar de beugel vandaan komt? Wij zijn de geschiedenis ingedoken en ontdekten, dat de beugel al meer dan 2500 jaar bestaat! In Egypte zijn er bijvoorbeeld mummies gevonden met een soort beugel in. Zelfs Cleopatra zou er één hebben gedragen!

Goud & dierendarmen

De oudste beugels die zijn gevonden werden naar schatting 600 jaar voor Christus door de Etrusken gemaakt. Er zijn er ongeveer 20 gevonden in Italië in graftomben en op andere plekken. De beugels waren gemaakt van gouden en zilveren ringetjes, die om de tanden en kiezen gingen. Waarschijnlijk werd er tussen deze ringetjes een draad gesponnen, gemaakt van dierendarmen. Geen fris idee he. Gelukkig wordt hier tegenwoordig geen gebruik meer van gemaakt!

Aulus Cornelius Celsus, die ongeveer 25 jaar voor Christus leefde, wordt gezien als de eerste orthodontist. In zijn boek De Re Medicina beschreef hij een techniek om met de vingers langdurig tegen de tanden aan te drukken. In de middeleeuwen blijft het rustig qua ontwikkelingen. Daar komt in de 18e eeus verandering in door de Parijse tandarts Pierre Fauchard, die de bandelette ontwikkelt, de voorloper van onze huidige slotjesbeugel. In 1866 wordt de buitenboordbeugel bedacht door de Amerikaanse uitvinder Kingsley. Hij bedenkt er ook nog een variant op, genaamd de activator. Al wordt de Frans mondarts Pierre Robin vooral genoemd als de uitvinder hiervan.

Van slot tot bit

De slotjesbeugel, zoals we hem echt kennen, bestaat pas sinds 1970. De slotjes werden vanaf die tijd rechtstreeks op de tanden geplakt en verbonden door een draadjes van roestvrij staal of nikkel-titanium. De nieuwste ontwikkelingen zijn de clear aligners, de onzichtbare beugel, gemaakt voor doorzichtig plastic. Deze wordt over de tanden geschoven. Na ongeveer 2 weken wordt dit bitje gevolgd door een nieuw bitje, dat net even anders zit. Zo worden de tanden en kiezen langzaam op de juiste plaats gezet.

Wat een ontwikkeling heeft de beugel gemaakt he! Benieuwd hoe de beugel er over 100 jaar uitziet!

Dit bericht delen:

Ook interessant