beugelvragen

hulp & advies

Pijnklachten & spoed

Pijnklachten horen er helaas bij. Zeker wanneer de beugel net is verkregen of de beugel net is aangedraaid, kunnen de tanden de eerste dagen wat gevoelig zijn. Dit is vervelend, maar wel heel normaal en geen reden tot zorg.

Als in het weekend of tijdens de vakantie de beugel zeer ernstige pijnklachten veroorzaakt en dit kan niet wachten tot na het weekend, dan adviseren we u om contact op te nemen met de spoeddienst van uw eigen tandarts. 

Het is NIET de bedoeling om in het weekend te bellen voor een losse bracket, uitstekend draadje of voor het wijzigen van een afspraak. Wacht tot na het weekend en neem dan telefonisch contact met ons op.

Bij een vaste beugel is het heel belangrijk om goed op te letten wat er wordt gegeten of gedronken. Door het eten of drinken van de verkeerde dingen kan de beugel kapot gaan of kunnen tanden beschadigen. Bijt niet op harde dingen, zoals nootjes en lolly’s. En hap geen harde dingen af. Snij bijvoorbeeld een appel of een hard broodje eerst in stukjes. Dit geldt ook voor het afkluiven van botjes. En pas op met het eten van kleverige dingen, zoals toffees, winegums, dropjes en kauwgom met suiker. Suikervrije kauwgom mag wel worden genomen.

Qua drinken zijn water, thee zonder suiker en melk het best. Dat zijn namelijk de enige dranken die niet schadelijk zijn voor het gebit. Af en toe iets anders drinken mag, maar beperk dit tot maximaal 1 glas per dag. Cola en Icetea zijn echt verboden bij een vaste beugel. Deze beschadigen niet alleen het gebit, maar ook de beugel kan niet tegen deze dranken en gaat er kapot van.

Wees gerust, dit komt vaker voor. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons. Meestal kan de beugel gerepareerd worden.

Bedek het irriterende deel van de beugel met was. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het irriterende deel van de beugel te laten verwijderen. In het uiterste geval kan het draadje met een sterke nagelschaar worden doorgeknipt of verwijderd, maar liever niet.

Ga er niet zelf aan trekken en wees voorzichtig met eten. Maak zo snel mogelijk een afspraak met ons om het draadje te laten repareren.

Zorgt het slotje voor last, doe er dan een stukje was op. Indien het achterste slotje beneden los is, stop dan met het dragen van alle elastieken. Bij geen last het losse slotje gewoon laten zitten. Maak een afspraak met ons om het losse slotje weer vast te laten zetten.

Knip het loszittende stuk elastiek eraf en bel voor een afspraak.

Zorgt het ringetje voor last, dan kan deze bedekt worden met was. Stop met het dragen van elastiekjes als deze aan het ringetje vastgemaakt zouden moeten worden. Laat het loszittende bandje gewoon zitten. Maak zo spoedig mogelijk een afspraak met ons om het ringetje weer vast te laten zetten.

Maak zo spoedig mogelijk een afspraak en laat de beugel uit. Er zal iets van de beugel moeten worden afgeslepen. Omdat we willen zien waar de beugel op het tandvlees drukt, vragen we je om twee uur voor de afspraak de beugel weer in te doen.

Blijf de beugel dragen en bel ons voor een afspraak.

Vindt u dat u onjuist/onvolledig bent geïnformeerd over een behandeling, heeft u een klacht over een behandeling of bent u ergens anders niet tevreden over? Vraag dan een gesprek aan met onze tandartsen voor orthodontie! Samen kunnen wij dan zoeken naar een passende oplossing.

Mocht u er toch niet uitkomen met onze tandartsen voor orthodontie, dan kunt u informatie inwinnen bij de ANT. De tandartsen voor orthodontie zijn ook aangesloten bij de klachtenregeling van de ANT.